RAI 2018, highlights

Een jaar in vier minuten

Kerncijfers

Strategie herijkt

RAI Amsterdam heeft in 2018 de herijkte strategie geformuleerd voor de periode 2019-2022. In het traject zijn de missie/ambitie en de strategie opnieuw uitgewerkt.

1
2
3
4
5
6

Portfolio-ontwikkeling

Wij werken aan het ontwikkelen, doorontwikkelen, kopen en werven van (nieuwe) titels. We focussen op business-to-business evenementen, zowel in Amsterdam als in het buitenland

Klantsolutions

We willen onze klanten nog beter van dienst zijn. Daarom bouwen we ons assortiment van services uit

Data & digitalisering

We benutten technologische ontwikkelingen om waarde te creëren voor onze klanten en om efficiënter te werken. We ontwikkelen hiermee ook nieuwe businessmodellen

Gebouw & infrastructuur

We bieden een toegankelijke en veilige plek voor waardevolle ontmoetingen. We vergroten het aantal m2 zaaloppervlak binnen de mogelijkheden. We verbeteren de logisitiek en het verkeersmanagement fors. De locatie is geheel toegerust voor business & vrije tijd

Lerende organisatie

We dagen onszelf uit om continu slimmer te gaan werken en bouwen aan een optimaal werkklimaat voor onze medewerkers

Multifunctionele gebiedsontwikkeling

We zijn een ontmoetingsplek voor iedereen. Op onze unieke locatie in het hart van Amsterdam willen we zakelijke en spontane ontmoetingen ruim baan geven. RAI Amsterdam moet een aantrekkelijke omgeving zijn, voor, tijdens en na evenementen

Medewerkers aan het woord

"Horecava 2018: Proef de toekomst"

"Horecava 2018: Proef de toekomst"

Luuk Scholte, Domain manager Food

De 62ste editie van de Horecava heeft haar thema ‘Proef de Toekomst’ meer dan waargemaakt. Maar liefst driekwart van de bezoekers gaf aan de Horecava vernieuwender te vinden ten opzichte van de vorige editie.

De Horecava stond bol van nieuwe initiatieven waaronder toekomsttrends in het Innovation & TrendLAB, meerdere pop-up restaurants, nieuwe wedstrijden en de extra Fast Casual On the Move hal. Deze laatste speelde in op de veranderende consumentenvraag naar gemaksconcepten. Maar liefst tweederde van de bezoekers bezocht deze hal. Driekwart van de bezoekers gaf aan naar de beurs te zijn gekomen voor nieuwe producten, diensten en technologieën. De Horecava is inmiddels zo omvangrijk dat meerdaags bezoek aan te raden is. Twee keer zoveel bezoekers bezochten de beurs dan ook meerdere dagen.

Lees verder in het jaarverslag

"Marketing goes digital"

"Marketing goes digital"

Eline Deijs, Director Marketing & Digital

Wat is de rode draad in de marketing van events? Databasemarketing, samenwerking met partners en platforms, betaalde campagnes en influencers: RAI zet alle middelen in om een evenement tot een succes te maken. Het toverwoord is: data-driven.

De basis voor de promotie van evenementen ligt bij databasemarketing. Daarnaast werkt RAI samen met partners in het cross-mediale segment, die zowel de beurstitel promoten via hun televisie- en online kanalen, als kunnen profiteren van de beurs voor het creëren van content.

Contentmarketing is ook voor de RAI zelf een belangrijk speerpunt. Al onze marketeers zijn getraind in contentmarketing en van daaruit is voor elk eigen evenement een contentplan gemaakt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want het resultaat is 35 procent meer bezoekers op onze websites.

Betaalde online campagnes vormen een aanvulling. Facebook en Google zijn daarin de belangrijkste platforms, voor vakbeurzen aangevuld met LinkedIn.

In het registratieproces maakt de RAI gebruik van het Gleanin-platform. Deze tool stimuleert registranten van een beurs om via social media collega’s, kennissen en vrienden uit te nodigen. En dit werkt, blijkt uit ervaring. Het levert substantieel meer registraties op en 75 procent daarvan is nieuw.

Tot slot worden influencers ingezet; zij laten de marketingmachine nog harder draaien. Het belang van influencers in het online domein is erg belangrijk. Het maakt daarbij niet uit of het om om een zakelijk evenement of een publieksevenement gaat.

We zijn trots op de stappen die we in 2018 hebben gezet, waardoor we nog meer data-driven opereren.

Lees verder in het jaarverslag

"Een door de maatschappij ervaren maatschappelijk verantwoorde organisatie"

"Een door de maatschappij ervaren maatschappelijk verantwoorde organisatie"

Stephanie Mathas, MVO-manager

Een door de maatschappij ervaren maatschappelijk verantwoorde organisatie, dat is ons streven. Waarbij wij werken aan het integreren van MVO in onze bedrijfsvoering. Het vraagt om aandacht voor vragen als: Wie is de maatschappij in relatie tot de RAI? Leeft MVO daar ook? Wie zijn er belangrijk als we met de integratie van MVO in onze bedrijfsvoering aan de slag willen gaan? Wat willen zij op het gebied van MVO? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kunnen we daar naar organiseren?

De vraag die ik binnen de RAI veel tegenkom is niet of we iets met MVO zouden moeten, maar vooral ‘Hoe’. 2018 is een jaar waarin ik verrast ben door hoe omgaan met MVO blijkt te verschillen tussen mensen binnen de RAI. Inzicht in deze verschillen, kan helpen om te komen tot praktijkverbetering. Waar zijn onze vormen van organiseren functioneel? En voor wie zijn ze dan functioneel? En waar zijn onze vormen van organiseren niet functioneel? En voor wie dan niet? En hoe kunnen we hier andere keuzes in maken of anders mee omgaan, om de praktijk van betrokkenen te verbeteren.

Het vraagt ons om open te staan, te luisteren, te zien en te voelen… Het vraagt ons om onze aandacht te richten op wat er is, misschien nog wel meer dan op dat wat er zou moeten zijn. Welke waarde heeft onze bedrijfsvoering voor de maatschappij? Voor wie is dat waardevol? Welke zaken die we doen betekenen juist een verlies voor de maatschappij? Voor wie is dat een verlies? En hoe nemen wij daarin dan onze verantwoordelijkheid?

Terugkijkend op 2018 zie ik veel vragen en steeds meer collega’s die deze vragen gaan stellen. Een verbrede focus op het stellen van vragen in plaats van het zoeken naar het juiste antwoord. Het laat ons in 2018 zien, dat gedragen antwoorden soms al heel natuurlijk uit een vraag kunnen ontstaan. Zo werken we samen richting een door de maatschappij ervaren maatschappelijk verantwoorde organisatie en daar ben ik oprecht trots op!

‘It matters how we get there or else nothing matters’


Lees meer in het jaarverslag

"Inzet van een overslagfaciliteit buiten de stad tijdens logistieke operatie METSTRADE"

"Inzet van een overslagfaciliteit buiten de stad tijdens logistieke operatie METSTRADE"

Wim Braakman, Manager Traffic management

RAI Amsterdam heeft een proefproject gedaan tijdens METSTRADE voor ontwikkeling van duurzame beurslogistiek, samen met onze logistieke partner DB Schenker. Tijdens de op- en afbouw van METSTRADE, ’s werelds grootste vakbeurs voor de internationale pleziervaartindustrie, bood DB Schenker exposanten de mogelijkheid goederen af te leveren bij een overslagfaciliteit buiten Amsterdam.

De goederen werden gegroepeerd en in een milieuvriendelijke Scania LNG-truck van en naar de RAI vervoerd. Eenmaal bij de RAI werden goederen met elektrische heftrucks gelost.

De RAI is continu op zoek naar innovaties in onder andere onze logistieke operatie, waarbij we sterk inzetten op het reduceren van verkeersstromen en verblijf van vrachtauto's op en rond het RAI-complex. 

Lees verder in het jaarverslag

"Succesvolle eigen beurstitels exporteert de RAI ook naar andere continenten"

"Succesvolle eigen beurstitels exporteert de RAI ook naar andere continenten"

Anette Bos, Manager Domain Watertechnology

Succesvolle eigen beurstitels exporteert de RAI ook naar andere continenten. In 2018 vonden 6 events plaats in het buitenland.

Aquatech China is onderdeel van Aquatech Global Events. Ook het Aziatische beursprogramma biedt een compleet overzicht van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van (afval)waterbehandeling, transport & opslag, procescontrole & automatisering en Point of Use. De beurs in China trok circa 80.000 bezoekers. Ruim 1.200 exposanten namen deel.

Lees verder in het jaarverslag

Verbouwing & verduurzaming

De infographic toont de in 2018 verrichte inspanningen om te verduurzamen en renoveren.

RAI Amsterdam Convention Centre

RAI Amsterdam Convention Centre
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

4.000 eigen parkeerplaatsen

De RAI telt 4.000 parkeerplaatsen op eigen terrein. Het concentreren van parkeerplaatsen op eigen terrein versterkt de positie van RAI Amsterdam door grotere klanttevredenheid, het bevordert een vlotte doorstroming en vermindert de overlast voor de omgeving.

Door het concept van betalen op kenteken hoeven geen kaartjes te worden getrokken. Hiermee is de hoeveelheid gebruikte parkeerkaarten met 50% gereduceerd en wordt de doorstroming op piekmomenten bevorderd, waardoor wegen minder snel worden belast.

Park Foyer vernieuwd

De vernieuwde Park Foyer heeft een open en multifunctioneel karakter gekregen. Door de extra doorgangen (7 meter breed) naar hal 8 en een verplaatsbare wand tussen de Park Foyer en de publieke ruimte op de eerste verdieping is deze ruimte te gebruiken als uitbreiding van de halcapaciteit maar ook geschikt voor presentaties of diners. Hiermee heeft de RAI 6.000 m2 extra ruimte voor evenementen ter beschikking gekregen.

Forum Complex vernieuwd

/uploads/fckconnector/ba1f12f6-a948-41af-8b79-54c3914a054a/3018926077

In het Forum Complex zijn in verschillende fases de zalen E103 t/m E108 verbouwd. Door het plaatsen van vijf schuifwanden zijn de zalen los van elkaar te gebruiken maar kunnen ook worden samengevoegd tot een of meerdere grote zalen. De hoge zalen hebben een volledig uit glas bestaande buitengevel gekregen. Verduistering mogelijk met behulp van verduisterende of zonwerende screens.

Extra zonnepanelen

In 2016 is overeengekomen dat ten behoeve van hotel nhow Amsterdam RAI 2.500 zonnepanelen worden geplaatst op het Hollandcomplex van RAI Amsterdam. Met deze uitbreiding is in het najaar van 2018 een start gemaakt en eind 2018 was de helft al geïnstalleerd. Bij dagtekening van dit jaarverslag zijn inmiddels alle panelen aangebracht. Het zijn er 2.164 geworden omdat de capaciteit per paneel inmiddels is gestegen. De installatie zal in het voorjaar van 2019 in gebruik worden genomen. Omdat deze energie ter beschikking wordt gesteld aan het RAI-hotel zal deze toevoeging geen effect op de CO2-footprint van de RAI hebben.

Entree C

/uploads/fckconnector/ba1f12f6-a948-41af-8b79-54c3914a054a/3018926077

Om een veilige omgeving te blijven garanderen voor onze bezoekers is er bij entree C een extra trap geplaatst naast de al aanwezige trap en roltrappen. Door het plaatsen van deze trap verbeteren wij de doorstroom van bezoekers richting hal 10, 11 en 12 en kunnen wij op de begane grond zorgen voor een snelle toegangscontrole.

P&R-parkeren

RAI Amsterdam is een P+R locatie voor de gemeente Amsterdam. Op dagen dat er geen of weinig evenementenverkeer is, kunnen automobilisten hun auto parkeren in de parkeergarages van RAI Amsterdam. Dit draagt bij aan het verminderen van de verkeersdruk in de binnenstad. In 2017 is de 100.000ste P+R parkeerder verwelkomd, eind 2018 stond de teller op ruim 221.000 voertuigen. In het verslagjaar hebben ruim 73.500 auto's van onze P&R-diensten gebruik gemaakt.

De ingebruikname van de Noord/Zuidlijn heeft de populariteit van de P+R-locatie 'RAI' doen toenemen. De deur-tot-deur reistijd via parkeervoorziening RAI en OV is voor grote delen van de binnenstad korter dan de reistijd met de auto. De P&R-route via RAI Amsterdam biedt tijdsvoordeel ten opzichte van het doorrijden richting bestemming in de binnenstad. Van januari tot en met juli bedroeg het gemiddelde 4.200 parkeerders, vanaf augustus (opening Noord/Zuidlijn: eind juli) bedroeg het gemiddelde met 8.800 parkeerders per maand meer dan het dubbele. Hoewel P&R-parkeren wegens evenementen niet iedere dag beschikbaar is, komt deze 8.800 auto's per maand over 30 dagen gemiddeld genomen toch neer op een reductie van de parkeerdruk van 300 auto's per dag in de binnenstad.

Nieuw metrostation Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn is de in 2018 geopende lijn van de Amsterdamse metro. De lijn loopt van station Zuid (op loopafstand van de RAI), via een nieuw metrostation Europaplein dat pal voor de entree van de RAI ligt, onder het centrum van Amsterdam en het IJ door, tot in Noord. Met deze verbinding staan RAI-bezoekers vanuit de entree in het convention centre in minder dan 10 minuten in het centrum of op het centraal station. De metro rijdt bovendien hoogfrequent.

Cateringpunten hal 1 vernieuwd

/uploads/fckconnector/ba1f12f6-a948-41af-8b79-54c3914a054a/3018926077

In hal 1 zijn onze vaste cateringpunten vernieuwd. Voldoende gezellige, goede zitruimte en een gevarieerd aanbod zorgen voor een netwerk- of rustmoment tijdens uw bezoek aan de RAI. Bezoekers kunnen hier terecht voor een sandwich, gezonde smoothie of vers gebakken pizza.

Luchtbehandelingskasten in hal 5 vernieuwd

De luchtbehandelingskasten in hal 5 zijn geheel vernieuwd. De oude kasten hadden energielabel C, de nieuwe hebben energielabel A. De verwachte reductie in energieverbruik bedraagt meer dan 30%.

Hal 5

Om aan de wensen van onze stakeholders tegemoet te komen is RAI Amsterdam altijd op zoek naar mogelijkheden om het gebouw te upgraden. In 2018 zijn er concrete plannen gepresenteerd om Hal 5 te verbouwen. Deze hal is gebouwd in 1961 en ligt in het Europacomplex aan de zijde van de Wielingenstraat. De ruimte kan gebruikt worden als zelfstandige hal maar ook in combinatie met de omliggende hallen.

Hal 5 wordt met 30 meter verlengd en krijgt er hierdoor circa 4.000 m2 aan multifunctionele expositieruimte bij. Door de nieuwe glazen gevel krijgt de hal een moderne en open uitstraling naar de nabijgelegen woonwijk. De belangrijkste entree voor Hal 5 wordt de hoofdentree van het Amtrium, Entree L. Hierdoor nemen de bezoekersstromen aan de Wielingenstraat af. Bij de uitvoering worden diverse geluidswerende maatregelen getroffen. Ook komt er een groenstrook voor een duidelijke afscheiding met de straat. Een gedeelte van de pui van de huidige hal wordt hergebruikt. Van de te kappen bomen worden zitbankjes gemaakt die zullen worden geplaatst op de buitenterreinen.

RAI Visie 2030: bouwen aan de toekomst

De RAI is in januari 2018 gestart met de ontwikkeling van een nieuwe ruimtelijke visie in het plan RAI Visie 2030. Dit plan is gericht op het vinden van een gezond evenwicht tussen sociale (people), ecologische (planet) en economische (profit) waardecreatie. Met de initiatieven die hierin gebundeld zijn, worden diverse doelen van de RAI bereikt, zoals:

  • het verbeteren van de uitstraling op en rond het Europaplein;
  • het verminderen van het aantal logistieke bewegingen;
  • de verbinding met de stad te vergroten;

Onderstaande video is een interpretatie van onze visie 2030. (Het betreft geen uitgewerkte vastgoedontwikkeling)