Profiel
BEURS- EN CONGRESORGANISATIE
- RAI Amsterdam is een internationale beurs- en congresorganisatie.
- In het RAI Amsterdam Convention Centre, aan het Europaplein in Amsterdam, ontvangen we jaarlijks zo’n 1,6 miljoen bezoekers (dit aantal fluctueert over de jaren). Zij bezoeken publieks- of vakbeurzen, congressen, voorstellingen of andere evenementen.
- RAI Amsterdam verhuurt haar locatie en faciliteiten aan organisers: de eigenaren/organisatoren van evenementen. De RAI faciliteert voor hen het evenement.
- Daarnaast heeft RAI Amsterdam een eigen portfolio aan evenementen ontwikkeld. Deze publieks- en vakbeurzen en congressen organiseert de RAI ook zelf; in het Amsterdam Convention Centre, maar ook in andere beurs- en congresgebouwen in het buitenland.
Evenementen
In het RAI Amsterdam Convention Centre
De afgelopen decennia is met name het portfolio aan internationale evenementen stevig gegroeid. Belangrijke, sectorspecifieke vakbeurzen en -congressen werden groter en internationaler. Zij zien de voordelen van Amsterdam als locatie voor een kort meerdaags verblijf. Momenteel zijn het grotendeels deze internationale evenementen die in de RAI plaatsvinden. Internationale evenementen zullen de komende jaren ook de motor zijn voor duurzame groei.
> Verslag van de directie > Evenementen 2018
Money 20/20
Eigen evenementen in binnen- en buitenland
De RAI heeft een portfolio met eigen evenementen die door onszelf in het RAI Amsterdam Convention Centre en/of elders -buiten Europa in andere congresgebouwen- worden georganiseerd. Onze sectoren (respectievelijk beurstitels) zijn: professionele schoonmaak (INTERCLEAN), remanufacturing (ReMaTec), verkeerstechnologie (Intertraffic), de maritieme sector (METSTRADE, Superyacht en IBEX), watertechnologie (Aquatech), tuinbouw (GreenTech) en Unmanned Aerial Systems/Urban Air Mobility (het nieuwe Amsterdam Drone Week). Ook heeft de RAI eigen nationale evenementen. De meeste titels zijn publieksevenementen, zoals de Huishoudbeurs, de Negenmaandenbeurs en de Hiswa. Daarnaast zijn er vakbeurzen zoals de Horecava, een vakbeurs voor de Nederlandse horecasector. Alles bij elkaar bezit de RAI een mooi gespreid portfolio aan eigen titels. De evenementen in Amsterdam zorgen voor omzet in het convention centre. De evenementen in het buitenland zorgen voor bescherming van ons marktaandeel. > Verslag van de directie > Evenementen 2018
Stimuleren economie, complementair aan de stad
In Amsterdam en in de regio stimuleert de RAI de economie. Hotels, restaurants, musea, vervoerders, toeleveranciers en de luchthaven profiteren van de exposanten en bezoekers die de stad aandoen vanwege (veelal internationale) beurzen, congressen en evenementen. Zakelijke bezoekers met een kort, meerdaags verblijf zijn ook goed voor stad en regio. Door hun verblijf overdag op beurs of congres borgen zij dat onze stad in balans blijft, terwijl zij als gevolg van hun verblijf bijdragen aan onze lokale economie. > Verslag van de directie > regionale impact
MVO is verankerd in ons denken en handelen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vormt een integraal onderdeel van de strategie van RAI Amsterdam. MVO is zelfs ingebed in onze missie: de RAI wil de duurzame ontwikkeling van mensen, markten en onze maatschappij stimuleren. Daarbij handelen we met aandacht voor onze ecologische en sociale omgeving. We werken continu aan het verduurzamen van onze bedrijfsprocessen en werken waar mogelijk met lokale leveranciers. We helpen organisatoren hun evenement duurzaam en verantwoord te organiseren. Op eigen evenementen stimuleren we duurzame innovaties en dragen zo bij aan de vernieuwing en verduurzaming in diverse sectoren. > Verslag van de directie > Strategie

Onze kracht
De stad Amsterdam: een compacte metropool
Amsterdam is een wereldstad op menselijk formaat. De grachten, de rijke historie, de musea en theaters, de gezellige terrasjes... De vrijheid die Amsterdam biedt en de tolerante mentaliteit van ‘leven en laten leven’ is uniek. Het is de combinatie die Amsterdam wereldwijde aantrekkingskracht geeft. > In vogelvlucht > Wereldstad op menselijk formaat
Onze medewerkers: een warm welkom bij de RAI
RAI-medewerkers zijn trots dat zij door hun jarenlange ervaring en expertise een breed scala aan services en diensten kunnen bieden die een gastvrije ontvangst garanderen. Het is de professionaliteit van medewerkers die er voor zorgt dat de meest uiteenlopende wensen naar tevredenheid kunnen worden vervuld.
Bij RAI Amsterdam werken 423 medewerkers (392 FTE). De vaste groep flexibel inzetbare krachten bestaat uit zo'n 300 terugkerende flexkrachten. RAI Amsterdam zet op jaarbasis in totaal zo'n 4.200 flexkrachten in. Het geeft energie om in teamverband evenementen neer te zetten en tussendoor snel te schakelen in de voorbereiding naar het volgende evenement. Dit maakt werken bij RAI uitdagend en iedere dag anders. > Verslag van de directie > Personeel en organisatie
Multifunctioneel gebouwencomplex: centraal gelegen, innovatief en duurzaam
Het RAI Amsterdam Convention Centre is een innovatief gebouwencomplex. We zijn continu gericht op verdere verduurzaming van de gebouwen en de evenementen die er plaatsvinden. In het convention centre worden jaarlijks gemiddeld ruim 400 evenementen georganiseerd.
De kracht van het RAI Amsterdam Convention Centre is de multifunctionaliteit van het gebouw waardoor snel en flexibel kan worden gewisseld tussen de meest uiteenlopende combinaties van gebruik.
Het convention centre is gelegen aan de rand van de binnenstad, direct aan de ring A10, het trein- en metrostation Amsterdam RAI en het metrostation Europaplein. In zo'n 10 minuten reistijd staan bezoekers niet alleen in de centrale hal op luchthaven Schiphol, maar ook midden in het centrum van de hoofdstad. > Verslag van de directie > Faciliteiten
Onze aandeelhouders
De houdstermaatschappij binnen RAI Amsterdam is RAI Holding B.V. Deze heeft twee aandeelhouders: RAI Vereniging en Gemeente Amsterdam.
RAI Vereniging houdt 75 procent van de aandelen. RAI Vereniging is een branchevereniging en behartigt de belangen van 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto's, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen en van garage-uitrusting zijn bij RAI Vereniging aangesloten. De betrokkenheid van RAI Vereniging bij RAI Amsterdam voert ver terug in de tijd. De rijwielindustrie startte in 1893 met het organiseren van een jaarlijkse beurs in Amsterdam. Enkele jaren, nadat ook de auto-industrie deelnam, ontstond de naam RAI, naar ‘Rijwiel en Automobiel Industrie’.
De overige 25 procent van de aandelen is in handen van de Gemeente Amsterdam. De deelname van de Gemeente Amsterdam dateert van 1956 en heeft een economische achtergrond. In 2016 heeft de Gemeente Amsterdam besloten te starten met een proces tot verkoop van het gemeentelijk belang.
